Se alla

Alla kandidatpresentationer

Måndag 27 juni 2022

Amie Kronblad #1 på kommunfullmäktigelistan
Jag har förmånen att bo i Gustavsberg med skog och hav invid knuten och kultur och krogar på gångavstånd. I kommunfullmäktige vill jag fokusera på vår kommuns möjligheter och utmaningar inom utbildning, samhällsplanering och kultur och fritid: 

  • Likvärdigheten mellan kommunens skolor måste fortsätta att öka, och därmed måste också de kommunala skolornas konkurrensvärde höjas. Skolans huvuduppgift är att att förmedla kunskap! Våra barn och unga ska mötas av höga förväntningar och undervisningen ska så långt som möjligt anpassas till individens förutsättningar. 
  • Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med höga förväntningar på rektorer och lärare. Lärare ska respekteras av elever och föräldrar för sin professionalitet. Goda resultat i skolan förutsätter en god fysisk arbetsmiljö, trygghet, lugn och ro – för både elever och lärare.
  • Grön samhällsplanering innebär att exploatering av nya områden ska ske i harmoni med Värmdös kulturarv och skärgårdens sköra resurser. Värmdöbornas rätt till närhet till gröna områden och till sjöar och hav måste fredas. Det ska också vara tryggt och inbjudande att vistas i vår kommun dygnet runt.
  • Biblioteken är ryggraden i bildningssamhället. Utvecklingen av Värmdös bibliotek ska fortsätta och utbudet ska aldrig censureras eller inskränkas av ideologiska, politiska eller religiösa skäl. 
  • Stödet till det fria kulturlivet ska vara transparent och bidragsgivningen rättvis. Principen om att politiken ska ha en armlängds avstånd till kulturen ska vara styrande. Stödet ska premiera konstnärlig kvalitet och mångfald i det kulturella uttrycket. Och det brådskar att renovera och utveckla våra idrottsanläggningar för att möta framtidens behov.

Sara Gommel #2 på kommunfullmäktigelistan 

Vi måste framtidssäkra Värmdö. Med det menar jag: vi måste satsa på infrastruktur, bostäder och klimatet – NU. Om jag får en plats i fullmäktige vill jag satsa särskilt på följande: 

  • Infrastruktur – vi måste se till att Värmdös statliga vägar prioriteras och att trafiksituationen i kommunen blir mer hållbar. VA-systemet, bredbandsutbyggnaden och vägarna måste vara i fas med antalet människor som bor här. Elinfrastrukturen måste också bli bättre. Fler laddstolpar för elbilar måste till. 
  • Bostäder – att vi tvingas skriva ned (halvera!) det kommunala bostadsbyggnadsmålet på grund av att utvecklingen av infrastrukturen inte hänger med, är nödvändigt men gynnar knappast en bostadsmarknad som redan blöder. Trots det får Värmdö inte bli en kommun som fortsätter bygga på de inlåsningseffekter som redan finns på bostadsmarknaden. Vi måste se till att värna satsningar på ungdomsbostäder och bostäder till övriga grupper som står långt ifrån bostadsmarknaden. 
  • Klimatet – klimatfrågan är existentiell, global, nationell, lokal och individuell. Oavsett var man bor i kommunen ska det vara lätt att vara miljösmart. Det handlar om allt ifrån ökade möjligheter till källsortering till att vi ska bygga en infrastruktur som uppmanar till cykling och miljövänligare pendling. Det handlar också om att vi måste klimatsäkra vårt byggande. 

Claes Landréus #3 på kommunfullmäktigelistan 

Jag har Värmdö i generna. Från mina föräldrars och mina farföräldrars sommarstugor. Och från segling i vår fantastiska skärgård. Efter att ha bott i villa utanför Gustavsberg i många år, och med två utflugna barn, bor jag och min fru nu centralt i Gustavsberg. Mina värderingar gör mig liberal och därför har jag engagerat mig i politiken. Jag vill göra skillnad.

Det är ett stort ansvar att företräda medborgarna och medverka i förvaltningen av våra gemensamma resurser. Det ska skötas med stor omsorg och komma till nytta där det som mest behövs. Om jag blir vald till ledamot i kommunfullmäktige vill jag fokusera särskilt på följande: 

  • Att värna om miljö och kultur så att Värmdö fortsätter vara en attraktiv kommun är ett våra viktigaste uppdrag. 
  • Skolan måste fungera väl – oavsett om det är i kommunal regi eller friskolor. Skolan ska präglas av trygghet med ordning och reda, det är en förutsättning för våra barn och unga att lyckas i livet. Ansvaret och mandatet måste tydligt ligga hos rektorer och skolans personal att möjliggöra detta. 
  • Fritiden kan också vara avgörande för ungas framtid. Kommunen kan bidra till att många hittar till en rolig och utvecklande fritid. Jag vill att vi gör mer för att fånga fler.

Lars Lööf, #4 på kommunfullmäktigelistan 2022 

Jag är liberal för jag vill kämpa för det civila samhällets plats i kommunens verksamhet och planering. Värmdö ska arbeta mer tillsammans med föreningar och civila grupper som finns i kommunen och ge dessa ökat stöd i att bedriva sin verksamhet.

Jag brinner också för ett ökat medborgarinflytande med professionellt stöd från kommunkontoret som kan samverka med individer och föreningar i kommunen.

En annan viktig fråga jag vill driva i kommunfullmäktige är valfriheten och tryggheten för våra äldre – den måste öka. Det ska vara tryggt och kännas bra att bli gammal i Värmdö.

Lars-Erik Wåhlström, #5 på kommunfullmäktigelistan 2022

Jag är 75 år och bor på Ingarö. De politikområden jag brinner extra för är skolan, cykelfrågor och besöksnäringen.

Jag har arbetat som gymnasielärare i tekniska ämnen och har under mina år som lärare alltid tyckt att det varit roligt att gå till jobbet. Finns det något bättre än att se ungdomar växa som människor, lära sig en hel massa nya saker och att få vara en del av detta!

Jag har valt Liberalerna som mitt parti för dess tro på framtiden och att varje individ skall ha möjlighet att bli sitt bästa jag. Människor ska ha mer frihet att växa.

Jag vill att:

  • Turistnäringen på Värmdö ska öka genom nya möjligheter, fler ställplatser för husbilar, förbättrade gästhamnar, fler parkeringsplatser vid bryggor med reguljär båttrafik och cykelpaket (cykel, karta, övernattning). Detta ger fler anställda i turistnäringen på Värmdö.
  • Det ska satsas ännu mer på cykelvägar för att underlätta pendling och motionscykling. Det skall vara lätt att cykla till våra olika kommundelar på ett säkert sätt. Värmdö borde med ett nät av cykelvägar kunna attrahera cykelturister i högre grad än nu.
  • Det ska byggas fler infartsparkeringar för bilar och för cyklar. 

Din röst gör att jag har möjlighet att strida för Liberalerna Värmdös politik och för ett bättre Värmdö. Kontakta mig gärna om du vill veta mer: larserik.wahlstrom@gmail.com. 

Mats Ångmark, #6 på kommunfullmäktigelistan 2022

Min familj flyttade till Värmdö för tjugo år sedan, en första vår att njuta av Storlommens vemodiga tonsättning av Kvarnsjöns mystik, urskog och vatten.

Vi vet att Värmdös skärgård och unika natur lockar. Inflyttningen till kommunen är stor och ligger över riksgenomsnittet – med en prognos som pekar mot 55 000 invånare 2030. Det för med sig betydande utmaningar (och möjligheter) för oss politiker, att i samarbete med andra verkställande aktörer verka för en balanserad utbyggnad av kommunens infrastruktur som underlättar rörligheten med, bil, båt och cykel i en förtätande miljö.

Värmdö är inne i en period av makalös förändring och förädling. Konsthallen Artipelag, Internationella Engelska skolan, Gustavsbergs hamns omvandling är bara några goda exempel som uppkommit under de senaste åren. Samtidigt bevarar vi kommunens naturrikedom genom skapande av naturreservat och ökade klimatsatsningar. 

För mig är det viktigt att Värmdö fortsätter utvecklas dynamiskt till ett samhälle som präglas av öppenhet och mångfald. Valfrihet inom vård, skola och omsorg är enormt viktigt och ställer höga krav på kvalitet och rättvisa förutsättningar mellan aktörer som utför kommunal service.

Kent Wallstedt, #7 på kommunfullmäktigelistan 2022 

Jag är Värmdöbo sedan 20 år tillbaka. Skärgårdsmiljön här ute är underbar och ger mig ro i själen. 

Till vardags är jag egenföretagare inom besöksnäringen. 

Värmdö ska ha en levande skärgård med möjligheter för alla att njuta. För mig innebär det även möjlighet att åka och jobba utan straffas med broavgifter. Vi behöver också en utbyggd infrastruktur med laddplatser för både båtar och bilar. Samtidigt måste skärgårdsmiljön värnas bättre, trålgränsen måste flyttas ut så att vi får en levande skärgård under ytan också.

Jag brinner också för frågor om trygghet, skola och infrastruktur. Det ska vara en självklarhet med säkra skolvägar, men vem har inte köat vid Ösby eller Östra Ekedal med barn som springer mellan bilarna? Jag tror också på en ökad polisnärvaro på Värmdö för en ökad trygghet i kommunen.

Jag sökte mig till politiken 2020 för att kunna vara med och påverka dessa frågor. Liberalerna Värmdö är ett ett ”Värmdöparti” med lokala frågor, öppenhet, tolerans, frihet och rättvisa som ledord. Därför står jag med på listan för Värmdö och Liberalerna i år.

Robin Rosenberg, #8 på kommunfullmäktigelistan 2022 

Jag flyttade från Åland till Sverige år 1993 för arbete inom IT-sektorn. Fem år senare bosatte jag och min familj oss i Värmdö, närmare bestämt Ösby grind och här har vi blivit kvar. Miljön påminner om Åland, Värmdö är grönt, bergigt och nära till havet. Jag känner mig hemma på Värmdö.

Om jag blir blir vald till ledamot i kommunfullmäktige vill jag särskilt belysa frågor som rör vår framtid – våra unga och deras välbefinnande.

Vi måste göra det lätt för unga att hitta rätt i livet. Som tidigare aktiv ledare inom bandyn vet jag hur mycket idrottsrörelsen betyder för många unga, men vi måste även komma ihåg de som inte gillar idrott. Dessa måste vi också fånga upp.

Digitala aktiviteter, såsom digitala ungdomsgårdar till exempel, kan vara en språngbräda vidare in i andra givande aktiviteter för unga som söker sammanhang. Det viktiga är att det finns något som engagerar.

Jag brinner också för skolan. Som förälder har jag egna erfarenheter av hur handfallen man kan vara när ens barn behöver mer stöd än vanligt för att klara sin skolgång. Här spelar politiken en viktig roll. Likaså gäller användning av skolans lokaler, att de ska vara ändamålsenliga och tillgängliga. 

Lars Öhrman #9 på kommunfullmäktigelistan 

Jag vill lyfta fram frågan om hur Värmdö ska fortsätta utvecklas som unik boendemiljö. En miljö där närhet till storstaden paras med koppling till brukshistoria och genuin skärgård. Att få den här mycket speciella miljön att också erbjuda bra livsvillkor för invånarna, kräver en intelligent och noggrann stadsplanering där en väl fungerande infrastruktur styr bostadsbyggandet.