Se alla

”Strandskyddsutredningen lägger en död hand över Värmdös skärgård”

Måndag 22 mars 2021

Den nya strandskyddsutredningen riskerar att slå ut utvecklingen i Stockholms skärgård. Det skriver Liberalerna Värmdö tillsammans med samarbetskoalitionen i ett yttrande som kommer att beslutas om vid nästa kommunstyrelse. 

Vår största farhåga baserar sig på utredningens förslag om särskild restriktivitet vid tillämpningen av dispensskälen som redan idag är restriktiva. Vi menar att förslaget skulle innebära ett avsteg mot hur strandskyddslagstiftningen är uppbyggd idag där bedömningen utgår ifrån strandskyddets två grundläggande syften (1. trygga förutsättningarna för allmänhetens tillgång till stränder, och 2. Bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.)

Bedömningen om särskild restriktivitet föreslås utgå ifrån en 1-3 kilometer radie från platsen som åtgärden avser, vilket kommer att utmana utvecklingen i vår kommun och sannolikt lägga en död hand över utvecklingen på våra kärnöar. Vi anser att det dessutom kommer leda till otydlighet och godtycklighet vid tillämpningen.

En annan anledning varför vi ifrågasätter förslaget om särskild restriktivitet är att det har tillkommit sista dagen av yttrandeperioden för experterna. Det vore olämpligt att genomföra en sådan kraftig reform av lagen utan att effekterna har utretts i tillräcklig omfattning. 

För att möjliggöra utvecklingen i Sveriges landsbygd föreslår den nya strandskyddsutredningen att kommuner i översiktsplanen kan peka ut landsbygdsområden där strandskyddet är mindre restriktivt under förutsättning att tre särskilda kriterier uppfylls. Det är något som vi ser som positivt men ställer oss emot att av kriterierna förutsätter att efterfrågan av mark är låg vilket gör att förslaget inte kommer att kunna användas i Stockholms län. Kust och skärgårdsbebyggelse särskiljer sig från övrig bebyggelse i landet då det finns en ambition om att den ska vara sammanhållen på kärnöarna. Därför skriver vi i yttrandet att ett ytterligare fristående kriterium bör införas som är anpassat efter kust och skärgårdsområdenas vision för en levande skärgård. ”Förslagsvis genom en fristående punkt om att området måste befinna sig inom sammanhållen bebyggelse på utpekade havsöar/kärnöar. ” På så sätt underlättas utvecklingen och vi kan fortsatt arbeta för en levande skärgård. 

– Strandskyddsutredningen har haft till uppgift att föreslå förändringar så att Strandskyddslagen inte, som nu, alltför mycket lägger en död hand över utvecklingsinitiativ på landsbygden och i skärgården. Det har man lyckats med i viss mån – men borde ha nått längre, säger Lars Öhrman (L), ledamot i Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Att ge allmänheten bra tillgång till stränder är naturligtvis både rimligt och önskvärt. Men det får inte samtidigt betyda att äganderätten körs över på marker som av hävd är ianspråktagna för boende och verksamhetsidkare. Och det gäller inte minst turistnäringen. Ett perspektiv som nu skärgårdskommunen Värmdö självklart understryker.

Vi instämmer med utredning vad gäller bedömningen om behovet av en djupare utredning om lättnader för de areella näringarna. Vi vill att en sådan utredning ser över möjligheten att införa ytterligare ett undantag för turismnäringen. Idag utgör areella näringar jordbruket, fisket, skogsbruket och renskötseln. Vi vill belysa att flertalet kärnöar runt om i Stockholms skärgård livnär sig på turismen och verksamheterna bidrar till allmänhetens tillgänglighet till skärgården och målet om en levande skärgård. Vi ser därför ett behov av att utreda undantag även inom dessa näringsverksamheter. 

Vi vill också att omsättningskravet för areella näringar tas bort. Skärgårdens näringsliv består av småskaliga verksamheter som bidrar till målet om en levande skärgård men är i stor utsträckning säsongsbetonade och kan inte uppnå omsättningskraven för att klassas som areella näringar. Vi menar att verksamheter i skärgården inte är jämförbara med verksamheter på fastlandet vilket bör beaktas i en framtida utredning.

Läs hela vårt yttrande om strandskyddsutredningen här (webblänk)