Se alla
Klassrumsmiljö i grundskola – skolans finansiering i fokus

Skola

Trygg skolgång för alla

Skola

För Liberalerna handlar en kunskapsfokuserad skola om att varje barn ska få förutsättningar att utvecklas efter sin förmåga. Därför sätter vi alltid skolan först. En likvärdig skola betyder att alla elever får möjlighet att växa – oavsett bakgrund eller behov. De som halkar efter ska få det stöd de behöver, medan elever som vill gå före ska mötas av nya utmaningar. För att lyckas krävs en tydlig skolpolitik som sätter kunskap i centrum, respekterar lärarnas uppdrag och har höga förväntningar på varje elev.

Grundskolan

Värmdö ska vara en kommun där både elever och personal trivs. Det kräver trygga skolmiljöer där lärande och undervisning står i fokus – och där läraryrkets professionalitet respekteras. Vi satsar också på mer lärarledd undervisning eftersom vi vet att det ger mer tid för inlärning.

Valfrihet som stärker skolan

Vi liberaler försvarar valfriheten. Du som förälder ska kunna välja vilken skola ditt barn går i. En sund blandning av kommunala och fristående skolor gynnar kvalitet och utveckling. Samtidigt anser vi att friskolornas vinster behöver regleras på nationell nivå. Kvalitet, lärande och arbetsmiljö måste alltid gå före ekonomiska intressen.

Mer riktat stöd i grundskolan – tidigare och bättre

För att fånga upp elever med stora behov vill vi införa en resursskola i Värmdö. Den kan ge ett mer målinriktat stöd än dagens KSU-grupper. Samtidigt införs skolsociala team i hela kommunen från hösten 2024. Det stärker samarbetet mellan skola och socialtjänst – en avgörande faktor för att upptäcka och stötta elever i tid.

EN skola som sätter höga förväntningar

Alla elever är olika – och skolan måste möta varje barns behov. Därför vill vi införa spetsklasser för högpresterande elever som vill fördjupa sig och gå framåt i sin egen takt. Vi ser också behov av en återvändargrupp för elever som inte kunnat delta i vanlig undervisning. Tillsammans med elevhälsan och socialtjänsten kan skolan skapa nya rutiner som hjälper hemmasittare tillbaka.

Studiero och tydlighet i klassrummet

För att elever ska kunna lära krävs ordning och tydlighet. Därför ska alla grundskolor i Värmdö införa konsekvens- och åtgärdstrappor. Genom att i förväg kommunicera vad som händer när regler bryts, skapar vi trygghet för både elever och vårdnadshavare.

Vi vill också att mobilförbudet i Värmdös grundskolor ska fortsätta gälla – det är ett viktigt verktyg för att skapa studiero.

Nya vägar till lärande

Vi vill utreda möjligheten att starta ett lokalt gymnasium i Värmdö med inriktning på hantverkskultur och småföretagande. På så sätt ger vi fler ungdomar chansen att utvecklas och samtidigt bidra till Värmdös framtida näringsliv.


Förskolan

Förskolan ska vara en plats för trygghet, utveckling och lärande – genom lek, samspel, skapande och nyfikenhet. Den lägger grunden för det livslånga lärandet. Att gå i förskola ger varje barn en bättre start i skolan.

Nya förskolor för en växande kommun

Hösten 2024 öppnar vi en ny förskola på Svartsö – en del av vårt skärgårdspaket. Samtidigt startar en öppen förskola i Runda Huset, som blir en del av kommunens familjecentral.

Satsningar som ger resultat

  • Andelen barn i förskola ökar från 95,5 till 97 % bland barn i åldern 3–5 år.
  • Vi har tillfört 12 miljoner kronor extra till förskolor och skolor med stora socioekonomiska behov.

Fokus på språk och jämlikhet

Språkutveckling är avgörande för barns framtid. Därför deltar våra förskolor i ett forskningsprogram som stärker språkutvecklande arbetssätt. Vi ger personalen möjlighet att arbeta med nya metoder anpassade efter barnens olika behov.

Dessutom är Värmdö kommun medarrangör till ”Svenska med baby” – en aktivitet som varje vecka samlar föräldralediga med barn 0–2 år. Det stärker både barnens språkliga utveckling och föräldrars nätverk.

Vanliga frågor om förskola och grundskola i Värmdö

Vad vill Liberalerna göra för grundskolan i Värmdö?
Vi vill införa resursskola, spetsklasser och återvändarskola. Dessutom vill vi ha tydliga ordningsregler och fortsatt mobilförbud för att skapa trygghet och studiero.

Hur jobbar ni för att öka likvärdigheten i skolan?
Vi satsar extra resurser på skolor med socioekonomiska behov och stärker samarbetet mellan skola och socialtjänst för att fånga upp elever i tid.

Hur förbättrar ni språkutvecklingen i förskolan?
Våra förskolor deltar i forskningsprogram för språkutveckling, och vi samarbetar med initiativ som ”Svenska med baby” för att stärka barns språk från tidig ålder.